Project Rondje Viermarken door studenten van Van Hall Larenstein

Een groep studenten van Van Hall Larenstein gaat bij Stichting Boerderij De Viermarken een natuurbelevingsroute ontwerpen speciaal voor rolstoelgebonden mensen en mensen met een visuele beperking. Het groepje studenten volgt de minor Mens & Natuur en is bezig met het onderwerp Natuur & Gezondheid.

Het project komt vanuit een vraag van Stichting Boerderij De Viermarken. De Viermarken is een zorgboerderij die zichzelf zo niet wil noemen. “Wij plakken geen stickers. We kijken naar wat de medewerkers wel kunnen, niet naar wat ze niet kunnen” aldus Mieke van Dragt. Er wordt tijdens het werk dan ook niet gepraat over hun beperkingen. De cliënten van De Viermarken worden om deze reden dan ook “medewerkers” genoemd.

Op de 18 hectare land die de stichting bezit lopen verschillende soorten vee en wordt er in de eigen moestuin groente en fruit verbouwd. De percelen liggen grotendeels aan of in het Ledeboerpark. Het Ledeboerpark is een park van 16 ha wat grotendeels in de Engelse Landschapsstijl is aangelegd. Er zijn onder andere grote vijverpartijen, veel rododendrons en een heemtuin.

Stichting De Viermarken wil graag dat iedereen gebruik kan maken van de natuur en hierbij de natuur beleeft. Niet alleen voor de lichamelijke maar ook voor de psychische gezondheid is natuur belangrijk (Berg, 2013). Hierbij brengt de beleving de mensen dichter bij de natuur.

Eén van de medewerkers wil graag een route speciaal voor rolstoelgebruikers en mensen die visueel beperkt zijn. Een aantal van de medewerkers is zelf rolstoelgebruiker, maar het park waar de route komt wordt ook gebruikt door de mensen uit het nabijgelegen revalidatiecentrum. De medewerkers willen zo veel mogelijk van de aanleg en het onderhoud van deze route doen.

De groep studenten die aan dit project gaat werken is heel divers. Linda Meester volgt de opleiding Creatieve Therapie aan Stenden Hogeschool in Leeuwarden. Simon Jauke Jonker komt van Saxion in Deventer en volgt hier de opleiding Ruimtelijke Ordening en Planologie. Vanuit Van Hall Larenstein, Velp, zitten Alice Datema en Rodney Kaan in dit projectgroepje. Alice volgt hier de opleiding Tuin- en Landschapsinrichting en Rodney komt van de opleiding Bos- en Natuurbeheer.

Door deze diversiteit aan mensen in de groep komen meerdere inzichten samen waarbij meer kennis over verschillende onderwerpen kan worden toegepast.