Aquaponics als invulling voor leegstaande gebouwen

Door de hedendaagse globalisering lijken verse en lokaal geproduceerde producten ver weg. Groente en vis worden in de meest verre landen geproduceerd om vervolgens overgevlogen te worden om in de schappen van de supermarkt te belanden. Aquaponics kan dit ver van je bord verhaal oplossen, door de lokale productie van vis en groenten te combineren. Aquaponics houdt in dat vis wordt gekweekt in een aquacultuursysteem, waarna op het afvalwater groenten worden geteeld. Dit afvalwater zit nog vol met nutriënten die de groenten goed kunnen gebruiken voor hun groei. Zo wordt er optimaal gebruik gemaakt van de beschikbaar gestelde nutriënten.

Om leegstaande gebouwen en arealen te benutten, is de gemeente Almelo een samenwerking aangegaan met Groene Metropool Twente en Groene Kennispoort Twente. Zes enthousiaste studenten van de Wageningen Universiteit zijn momenteel bezig met het project ‘Aquaponics Almelo’, waarbij gekeken wordt naar de haalbaarheid van aquaponicssystemen in leegstaande gebouwen en arealen. Ongebruikte arealen kunnen mogelijk weer gebruikt gaan worden, waarbij duurzame producten geproduceerd worden. Dit zou ook misschien een alternatief zijn voor vrijkomende en leegkomende agrarische gebouwen in het buitengebied. Ze zullen daarbij vooral kijken naar de technische aspecten, opschaling en commercialisatie van de aquaponics.

Wie weet heb je binnenkort heerlijke verse en lokaal geproduceerde vis en groenten op je bord liggen.

De Groene Kennispoort Twente heeft het mogelijk gemaakt dat de studenten van de Wageningen UR in contact kwamen met het project en deze kunnen uitvoeren.