Studenten werken aan voedselstrategie Twente

Op vrijdagmorgen 6 april vertrokken wij, een groep van 18 ruimtelijke planning studenten, vanuit Wageningen naar regio Twente. Eenmaal aangekomen werden wij vriendelijk ontvangen in Goor met een kop koffie en een introductie voor onze opdracht door Dagmar Makkink, manager van de Groene Kennispoort Twente. Voor dit project moeten wij een strategie maken voor een 'eetbaar Twente' in 2050, waarbij de verbinding tussen stad-land centraal staat. 

Na deze warme ontvangst trokken wij de regio in. In de bus hebben wij genoten van het Twentse landschap en eenmaal uit de bus hebben wij enkele locaties bezocht onder het genot van het mooie weer. Een van deze locaties was de Buffalo Farm te Denekamp, hier kregen wij een presentatie over de problemen en kansen die er liggen voor de landbouw in Twente, zeer waardevolle informatie die wij zeker mee zullen nemen in ons proces. Vervolgens hebben wij onze reis vervolgd naar de Groentuin SWB te Hengelo. Tori Qureishi, de bedrijfsleider, heeft ons hier een kijkje gegeven in hoe zij te werk gaan en op welke manier de Groentuin bijdraagt aan een circulaire economie met bijvoorbeeld gebiedseigen afvalverwerking. Deze dag werd vervolgens afgesloten met een open discussie over voedselbossen, nieuwe vormen van agricultuur en circulaire kringlopen.

Weer helemaal opgeladen na een zonnig weekend zijn wij op maandag 9 april met veel enthousiasme begonnen aan het verder verzamelen van informatie over de regio. Hierdoor hebben we inzicht gekregen in welke belangrijke thema's spelen in de regio. Ook hebben we gekeken naar mogelijke ontwikkelingen die kunnen plaatsvinden in de regio Twente tot 2050. De komende tijd brainstormen we over een visie voor een eetbaar Twente in 2050 en bereiden we ons voor op de excursie van komende week. Aan ons de uitdaging om een plan te bedenken om het Twente van nu naar een toekomstig Twente te leiden.

Volgende week gaan wij van maandag tot en met woensdag met de gehele groep naar Twente. Hier zullen wij de komende 3 dagen overnachten en overdag werken wij in het gemeentehuis van Almelo. Daarnaast gaan wij ook het gebied in om met producenten van streekproducten, lokale bewoners en initiatiefnemers van stadslandbouw te spreken. Naast deze gesprekken met stakeholders gaan wij zelf ook op onderzoek uit, door observaties in het studiegebied te doen. In het tweede deel van de week zullen wij al deze informatie inventariseren en analyseren. Met deze nieuwe informatie kunnen wij  onze visie voor Twente in 2050 verscherpen en verder werken aan een eetbaar, duurzaam en verbonden Twente.

Voor verdere vragen, opmerkingen, suggesties of andere reacties kunt u ons bereiken op: studiostrategicplanning@outlook.com