Studenten AOC-Oost aan de slag met beleef- en beweegtuin Bornerbroek

Het Theresiahof in Bornerbroek wil graag ouderen gezond laten leven en stimuleren om in een veilige omgeving naar buiten te gaan. Vorig jaar heeft een groep studenten van Van Hall Larenstein onderzocht waar de behoefte ligt en daarover advies geschreven. Studenten van het AOC-Oost hebben dit verder opgepakt een een mooi ontwerp gemaakt. Zij vertellen hier in deze studentenblog graag meer over.

Ouderen laten bewegen

Wij zijn Rick, Jens en Lars, studenten van het AOC Oost in Almelo. We zijn bezig in Bornebroek met het ontwikkelen van een beleef en beweeg tuin voor de ouderen. De opdrachtgever voor dit project is het verzorgingshuis Teresiahof in Bornerbroek. Afgelopen jaar zijn studenten van Hall Larenstein al bezig geweest met het maken van een plan. De opdrachtgever wil dat wij een plan maken om ouderen meer te laten bewegen. En ervoor te zorgen dat deze meer buiten komen. Hiervoor hebben een tweetal ontwerpen gemaakt met verschillende objecten die de ouderen naar buiten zouden moeten brengen.

Stemmen op de kerstmarkt

Dit zijn objecten zoals een kruidentuin op hoogte. Hier kunnen ze zelf kruiden verbouwen en deze dan weer gebruiken in hun keuken. Ook hebben we een kippenhok erin getekend. Dit is omdat vroeger er altijd kippen liepen op het Teresiahof en de ouderen willen deze graag terug hebben. Veder hebben wij er ook een waterbaan ingetekend. Dit is zodat zomers de kleinkinderen buiten kunnen gaan spelen met water in de hoop dat opa en oma mee gaan. Tevens hebben we er ook veel gekleurde planten en bloemen in getekend. Omdat de bestaande tuin voornamelijk bestond uit groene heesters zonder echt mooie of gekleurde bloemen. Ook is dit goed voor de biodiversiteit zodat er meer is te beleven ook voor de vlinders en overige insecten. Ook hebben wij op een kerstmarkt gestaan op het Teresiahof om mensen te vragen over hun mening van de ontwerpen. En ook om te kiezen uit 10 verschillende objecten die eventueel in de beweeg en beleeftuin komen. Iedereen die wilde stemmen had drie stemmen en onder elk object mocht één streepje worden gezet. De onderwerpen met de meeste streepjes was het kippenhok, de waterbaan en de kruidentuin op hoogte. Ook een muur met veel vogelhuisjes deed het goed. Dus deze onderwerpen nemen wij mee in het definitieve ontwerp.