Project Dakmoestuin CSG Het Noordik

Een groep studenten van AOC-Oost gaan aan de slag met een moestuin op het dak van Het Noordik in Almelo. Zij vertellen hoe zij dit gaan realiseren.

In januari hebben wij een gesprek gehad op Het Noordik. Hierin hebben wij het project besproken en de voorwaarden en eisen van de daktuin die gerealiseerd moeten worden bij Het Noordik te Almelo. Dit hebben we gevoerd met Anne Voortman, zij is de opdrachtgever en heeft dit plan in werking gezet. Ze willen dat de school een gezonde school wordt, gezond eten en meer bewegen.

Ze hebben een dakterras waar ze eigenlijk niks mee doen, hier willen ze graag een moesdaktuin van gaan maken. Het idee hier erachter is om kinderen kennis te laten maken met het verbouwen van groenten en waar groentes vandaan komen. Ze had als idee om de kinderen per groep of klas verantwoordelijk te stellen voor een bak. Dit houdt dus in dat ze per groep of klas hun eigen groenten geheel verzorgen en zo het proces van begin tot eind kunnen meemaken. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de kinderen met hun eigen verbouwde groentes zelf dingen kunnen gaan koken.

Het dakterras wordt helemaal ‘groen’ ingericht. Beplanting tegen de muur en aan de railing om de kale daktuin aan te kleden. Fruitbomen komen in bakken zodat ze de oogst in augustus binnen kunnen halen. Ook zouden ze graag wat picknicktafels op het terras willen hebben zodat ze in de zomer ook buiten les kunnen geven. Ook willen ze hierdoor zorgen dat leraren
meer buiten gaan zitten. Verder gaan wij een gastles verzorgen over het onderhoud. Met instructiekaarten kunnen de leerlingen zelf aan de slag, hoe ze de gewassen moeten onderhouden.
In april / mei willen wij dit project gaan uitvoeren. In de bijlage het ontwerp.

Projectgroep Wes, Stefan, Timo, Gijs en Aron.
AOC Oost Almelo