Een groep studenten van de universiteit van Wageningen is bezig met een onderzoek op de Wagyu boerderij van de familie Nijhof in Delden, Twente.
Wagyu vlees is een bijzonder en kostbaar stuk vlees. De bloedlijn van deze koe heeft zijn wortels in Japan en onderscheidt zich van andere soorten rundvlees door het opvallende marbling patroon (de witte lijnen die door het vlees lopen en die de bijzonder soepele en malse consistentie geven aan het vlees) en een intensieve smaaksensatie.
De familie Nijhof behandelt hun koeien als een van de weinige in Nederland volgens de traditionele Japanse manier: de koeien krijgen dagelijks een massage, krijgen bier te drinken en in de stallen wordt klassieke muziek zoals Bach voor hen gespeeld. Alles met het oog om op deze manier vlees van een zo hoog mogelijke kwaliteit na te streven.
Naast de bijzondere smaaksensatie van het vlees, schijnt het vlees ook een andere en gezondere vetsamenstelling te hebben; het zou meer onverzadigde vetten bevatten dan ‘normaal’ rundvlees.
Maar in hoeverre heeft de wetenschap zich hierover gebogen? Studenten van de universiteit van Wageningen zullen een uitgebreid literatuuronderzoek uitvoeren om dit uit te zoeken. De achtergrond van de studenten is zeer gevarieerd (voeding, genetica, sensory science, gezondheid en maatschappij) en al deze verschillende expertises zullen hopelijk ten goede komen gedurende het project. Daarnaast zal de markt van het vlees op een kleine schaal onderzocht worden aan de hand van een survey: wie heeft eigenlijk interesse in dit bijzondere, maar kostbare stuk vlees en wat zijn de motieven hiervoor?