Op reis voor De Twentse Streekkantine

Door Tom Jannink, 28-03-2019

Van 17 tot en met 21 maart was ik in Griekenland voor een Interreg studiereis vanuit het project Twentse Streekkantine. De Twentse Streekkantine valt onder de Groene Kennispoort Twente en is onderdeel van het Europe project RUMORE en het European Regional Development Fund (ERDF). In RUMORE werkt de Groene Kennispoort samen met acht partners uit vijf Europese landen om het beleid op het gebied van regionale innovatiestrategieën te verbeteren door landelijke-stedelijke samenwerking en partnerschappen te faciliteren. Dit keer waren we te gast in Thessaloniki.  Doel van deze uitwisseling is het delen van ervaringen, van elkaar te leren en ideeën op te doen en, in ons geval, als inspiratie mee terug te nemen naar Twente.

Samen met Dagmar Makkink (Groene Kennispoort Twente) en Rolf Oldejans (Gemeente Enschede) ben ik zondagmiddag afgereisd naar Thessaloniki. De maandagavond begon het officiële programma met een kennismakingsdiner. Dat gaf ons, Dagmar, Rolf en mij, maandag overdag de tijd om Thessaloniki te verkennen en als Twentse deelnemers onderling nog diverse zaken met elkaar te bespreken. Zaken die gaan leiden tot mooie acties en samenwerkingen hier in Twente.

Maandagavond startte het programma van de studiereis. Tijdens het kennismakingsdiner trof ik een oude bekende van mij; een oud professor van de opleiding planologie van de Wageningen Universiteit. Hij blijkt betrokken te zijn bij de regio Amsterdam, een van de acht partners. Wat een toeval! Met hem bijgepraat en daarmee was ook snel de connectie gelegd om eens een kijkje in de keuken te nemen van de regio Amsterdam. En Amsterdam is voornemens richting Twente te komen om een aantal partners kennis te laten maken met onze mooie Twentse projecten.

 

De dinsdag stond in het teken van presentaties van de partners. Toelichten wat de stand van zaken is van de verschillende projecten, waar een ieder tegen aanloopt en welke ervaringen ze hebben opgedaan. Ik mocht een korte presentatie geven over de Twentse Streekkantine. Het was een pittige, maar leerzame dag.

De woensdag stonden excursies in en rondom Thessaloniki op het programma. Met de bus op pad naar een aantal zeer interessante innovatieve bedrijven en projecten. Vooral de excursie naar de American Farm School, een agrarisch kenniscentrum, en een coöperatie van agrarische vrouwen waren bijzonder en interessant. Organisaties die op verschillende manieren nadenken over de toekomst.

Tussen het programma door hebben we mooie zaken besproken. Zoals een mogelijke samenwerking tussen Universiteit Thessaloniki en Groene Kennispoort Twente. Griekenland mist een instantie als schakel tussen onderwijs en praktijk. Daar heeft de Groene Kennispoort Twente juist veel ervaring mee.

Donderdagochtend zijn we weer teruggevlogen naar Nederland. Ik kijk terug op een interessante en bovenal leerzame studiereis. Bijkomend voordeel is dat we onderling afspraken hebben weten te maken voor een aantal mooie Twentse projecten. Daar gaan we de komende tijd zeker een vervolg geven!