Pannenkoek Fabriek

Opdrachtgever
Gemeente Enschede, ONS! Enschede

Opdrachtnemer
STOAS Hogeschool

Jaar
Najaar 2014

Aanleiding
Kinderen uit de stad hebben vaak geen idee hoeveel kennis, tijd en energie er zit in iets simpels als een pannenkoek. Weten kinderen nog waar hun eten vandaan komt? Om kinderen meer bewust te maken over wat ze eten en drinken, is in navolging van de Tosti Fabriek in Amsterdam het idee voor de Pannenkoek Fabriek ontstaan. Binnen deze fabriek leren leerlingen in de praktijk wat er nodig is voor één pannenkoek, bijvoorbeeld grazende koeien, het groeien van graan en het omzetten van graan naar meel.

Opdracht
Het ontwikkelen van een onderwijsprogramma rondom het concept ‘Pannenkoek Fabriek’ en het inventariseren wat nodig is om de Pannenkoek Fabriek daadwerkelijk te realiseren.

Resultaat
De student van de STOAS Hogeschool heeft een lesprogramma voor het basisonderwijs geschreven: ‘van graanzaadje tot pannenkoek’.  Daarnaast heeft RTV-Oost een nieuwsrapportage gemaakt, wat heeft geresulteerd in een mooi een mooie promotiefilm en radio-uitzending.

Meerwaarde voor de regio
Met dit project wil de gemeente Enschede leerlingen van basisscholen en voortgezet onderwijs bewust maken van wat er op hun bord ligt, aandacht vragen voor stadslandbouw en kinderen een gezonde levensstijl bijbrengen. Daarnaast worden scholieren betrokken bij het bedrijfsmatige proces om een fabriek te realiseren en leren ze over lokale productie en duurzaamheid.

Nieuws over de Pannenkoekfabriek