Twents eten verbindt Twente

Op 8 november 2018 was het Stadslab Indië in Almelo het decor van het Agro & Food Congres Twente. Verschillende Twentse bedrijven en initiatieven kwamen bij elkaar om te kijken hoe ze de samenwerking in de agro & food keten kunnen versterken.

Het historische Indiëlab stond deze middag en avond volledig in het teken van de regionale voedselketen. Hoe kunnen we de in Twente geproduceerde producten ook in deze regio afzetten en consumeren? Dit komt ten goede aan de lokale economie maar heeft ook voordelen voor het milieu en het klimaat. Niet alleen Twente staat voor deze uitdaging. Willem & Drees is een bedrijf dat mensen weer in verbinding wil brengen met eten uit hun eigen omgeving. Tijdens het congres sprak Willem Treep over de hoogte- en dieptepunten van het opzetten van Willem & Drees. Als tip gaf Willem Treep Twentse ondernemers mee om consumenten te verleiden met de Twentse producten.

Samen met de Twentse Streekproducenten Organisatie (TSO) en Stichting De Proeftuinen onderzoekt Groene Kennispoort Twente de mogelijkheden voor de Twentse Kantine. Met de Twentse Kantine willen de betrokken partijen het gebruik van lokaal geproduceerde producten in (overheids)kantines vergroten. Dat is niet alleen goed voor de lokale economie maar zorgt ook voor minder voedselkilometers en draagt daardoor bij aan een schoner milieu.

Als Groene Kennispoort Twente zijn we initiatiefnemer van het congres. Wij zijn een stichting die samen met overheden, ondernemers en onderwijs projecten opzet op het gebied van Agro & Food en duurzaamheid in Twente. Door deelname aan het Europese Interreg project RUMORE (ERDF) kan de stichting voorbeelden uit Europa gebruiken voor nieuwe mooie projecten in Twente.

Lees ook het sfeerverslag van het congres.