Afgelopen acht weken is er hard gewerkt aan het maken en analyseren van ontwerpen voor een multifunctionele zonnepark op een boerderij in Twente. Dit is gedaan door een interdisciplinaire groep van zes masterstudenten van de Wageningen Universiteit. Aan de hand van literatuur onderzoek en interviews met experts, hebben we vier ontwerpen gemaakt voor het zonnepark.
De verschillende ontwerpen zijn als volgt; een zonnepark met gewassen, met kippen en schapen, gefocust op biodiversiteit en een zonnepark met combinatie van kippen en een focus op biodiversiteit. We hebben een analyse uitgevoerd waarbij we de ontwerpen scores gaven aan de hand van meerdere criteria. Uit onze analyse bleek dat de combinatie scenario van kippen en biodiversiteit het beste scoorde. Daarom adviseren wij onze opdrachtgevers dan ook om dit scenario te implementeren. Dit is echter enkel een advies en wat er uiteindelijk gemaakt zou worden is nog de vraag.
Wij hebben deze periode als erg leerzaam ervaren. Voor velen van ons was dit het eerste project voor een echte opdrachtgever, waardoor het een erg leerzaam project was. Voordat we begonnen met het project hadden we allemaal al een affiniteit met duurzame energie en deze is alleen maar gegroeid. Wij zijn er allemaal wel achter gekomen dat zonneparken erg belangrijk zijn, maar dat het vooral erg belangrijk is om te kijken hoe en waar een zonnepark geplaatst wordt. Ook zijn we er achter gekomen dat een multifunctioneel zonnepark zeker mogelijk is en een goed alternatief is ten opzichte van een zonnepark zonder tweede functie.
Ontwerp voor een multifunctionele zonnepark met kippen en gefocust op biodiversiteit. (Dit ontwerp is gebaseerd op het ontwerp van februari 2021.)