Even voorstellen: UT studente Jesse Weggemans onderzoekt korte ketens in Twente

“Mijn naam is Jesse Weggemans en ik ben een Technische Bedrijfskunde student aan de Universiteit Twente in Enschede. Ik kom oorspronkelijk uit Drenthe, waar ik ben opgegroeid tussen de kippen, paarden, schapen en noem maar op.

Tijdens mijn studie begon ik het platteland een beetje te missen. Ik besloot hierom mijn studie meer te richten op de agrarische sector. Deze kans kreeg ik in het derde jaar, waar ik eerst een half jaar vrije keuzevakken kon volgen om vervolgens een half jaar aan een afstudeeropdracht te werken. De vrije keuze vakken zijn inmiddels afgerond (plant cell biology, forest entomology, sustainable health and environment with global perspectives) en nu wordt het tijd om af te studeren!

Mijn interesses lagen vooral in het toepassen van duurzaamheid en innovatie in de agrarische sector. Al snel kwam ik terecht bij Mineral Valley Twente, een coöperatie die hier perfect op aansluit. Ze hebben veel projecten lopen waarin ze lokale landbouw proberen te vergroten. Hier wou ik graag bij helpen en besloot hier mijn onderzoek op te richten.

Met mijn onderzoek duik ik dieper in de voor- en nadelen van korte voedsel productie ketens, ook wel Short Food Supply Chains (SFSC) genoemd. Deze SFSC’s hebben maximaal één schakel tussen consument en producent. Zo worden de ketens transparanter, voedsel kilometers worden gereduceerd en gaat er minder voedsel verloren. Het onderzoek combineert literatuurstudies en bestaande kennis met nieuwe inzichten verkregen in de praktijk. Ik ga in gesprek met producenten in regio Twente over hun kennis en ervaring met regionale verkoop. Hierbij hoop ik een bijdrage te leveren aan de ontwikkelingen van streekproducten in de regio Twente.”

Jesse heeft advies gegeven aan Mineral Valley Twente inzake de noodzakelijke acties om lokale voedsel consumptie te vergroten in Twente. Ook heeft zij een gegronde theorie verschaft die beschrijft hoe lokale voedselketens worden vergroot en die wereldwijd kan worden ingezet. Resultaten volgen. Het rapport kan worden aangevraagd via ons mailadres.