Studyvisit naar divers Lüneburg; van start-up center naar toekomststad 2030

Op 22 oktober reisde team Groene Kennispoort Twente af naar Lüneburg voor de laatste studiereis van het Interreg project RUMORE (ERDF). In alle vroegte stapte we in Bad Bentheim op de trein om vier uur later uit te stappen in het mooie en historische centrum van Lüneburg. De volgende drie dagen maakten we kennis met de stad, de regio en enthousiaste initiatiefnemers die met projecten de regio nog een stukje mooier willen maken.

> Lees meer over RUMORE

Verbinden buitengebied met de stad

RUMORE staat in het teken van de relatie tussen stad en platteland. Hoe verbind je, op strategisch niveau, het mooie buitengebied met vele onbenutte mogelijkheden met de innovatieve steden? Acht regio’s uit vijf Europese landen hebben op dit gebied dezelfde soort uitdagingen. Zij werken in RUMORE samen om van elkaar te leren en inspiratie op te doen.
Deze drie dagen was het aan de regio Lüneburg om ons rond te leiden en te vertellen waar zij aan werken. Na een warm welkom was het de eerste dag tijd voor een klein congres. De minister opende het congres en benadrukte het belang van innovaties in het buitengebied. We werden meegenomen in de resultaten van RUMORE tot nu toe en kregen een inkijkje in de uitdagingen van regio Lünenburg.

> Download de brochure voor informatie over alle regio's. 

 

Lüneburg: een regio met veel diversiteit

De regio Lüneburg is gelegen in het Noordwesten van Duitsland. De grote steden in de regio zijn Hamburg, Hannover en Bremen. Het gebied eromheen is voornamelijk buitengebied. Dit buitengebied is heel divers: kustlijn, heide, rivieren en natuurlijk agrarische gronden. De regio kent weinig grote internationale bedrijven maar wel veel MKB’s. Veel van deze bedrijven zijn gevestigd in de grotere steden. Hierdoor kent het gebied ook veel forenzen die dagelijks de stad in en uit reizen. Daarnaast heeft zowel Hamburg als Lüneburg een universiteit.

Iedere regio die meedoet aan RUMORE heeft een zogenoemd beleidsinstrument waaraan zij werken op het gebied van stad-platteland verbindingen en innovaties. Voor Lüneburg is dat ‘The Lower Saxony Multi-fund Programme’. Dit programma stimuleert (economische) groei van de regio en werkgelegenheid. In grote lijnen zijn de doelen:
- Ondersteunen van innovatie;
- Ondersteunen concurrentievermogen MKB;
- Ondersteunen vermindering CO2 uitstoot;
- Duurzame, milieuvriendelijke ontwikkeling;
- Technische assistentie.

Van lokaal geproduceerd voedsel tot start-up center

De eerste dag hebben we afgesloten met een heerlijk gezamenlijk diner in een lokale brouwerij. Het bier smaakte uitstekend en na een lange dag van reizen, inspiratie en discussie hebben we ons hotel opgezocht. De volgende dag waren we weer vroeg in de veren.

Om half 9 werden we verwacht op het marktplein voor het oude stadhuis. Elke woensdagochtend en zaterdagochtend is hier de lokale markt met het motto: van de regio, voor de regio. Lokale producenten verkopen hier hun waren en vooral op zaterdag is het op de markt ontzettend druk. Na een warm welkom door de burgermeester, stapten we in de bus op bezoek bij verschillende projecten:

  • Toekomststad 2030  Toekomststad 2030 is een project waar meerdere steden aan mee doen. In verschillende fases worden oplossingen ontwikkeld waarmee grote uitdagingen in de toekomst beheerst moeten worden. In dit traject zijn 17 concrete oplossingen ontwikkeld. Lüneburg staat aan de start van de laatste fase waarbij de oplossingen worden getest en geïmplementeerd. Denk aan stille auto’s, groene daken milieuvriendelijk bouwen. Dit project is in samenwerking met de universiteit Leuphana.
  • Wirgarten  De Wirgarten heeft een franchise model ontwikkeld voor alternatieve voedselvoorziening voor dorpen en steden. Inwoners kunnen een abonnement afsluiten waarna ze wekelijks verse groente kunnen ophalen bij één van de pick-up punten. Dit project is gestart als pilot en gaat in de toekomst ook in andere gebieden uitgerold worden.
  • ISI Buchholz ISI is een start-up centrum voor bedrijven in één van de kleinere steden in de regio. Bedrijven kunnen maximaal vijf jaar in het centrum een ruimte huren. De prijzen zijn vergelijkbaar met andere complexen maar voor die prijs krijgen ze extra ondersteuning en kunnen ze gebruik maken van gemeenschappelijke ruimte. Op die manier willen ze meer MKB ontwikkelen buiten de grote steden zoals Hamburg.
  • Fruit Growing Centre Jork  Als laatste stop bezochten we het fruitteeltcentrum in het kleine stadje Jork. Het herbergt verschillende instituten zoals de Fruit Advisory Service van het Altes Land (OVR). We kregen een presentatie over het fruitteeltlandschap aan de Elbe en kregen inzicht in onderzoeks- en marketingprocessen. Afsluitend konden we nog even kijken in de opslag.

Een echt cadeautje was overigens de rondleiding door het prachtige stadhuis van Lüneburg dat bijna 800 jaar oud is. Zelf weet ik niet wat ik leuker vond; het gebouw of de over enthousiaste gids die levendig vertelde hoe het er in die tijd aan toe ging.

Groene Kennispoort Twente inspiratie voor regio Lüneburg

Uiteindelijk is het doel van de studiereizen om van elkaar te leren. Het was daarom erg mooi om te zien dat Lüneburg het Twentse voorbeeld heeft gebruikt en studenten heeft betrokkenen in de uitdagingen van de regio. Ze hebben ruim 200 studenten betrokken voor plannen voor de regio waar in totaal 57 ideeën zijn uitgekomen.

De aanpak van Groene Kennispoort Twente is voor de partners van RUMORE nieuw. Groene Kennispoort Twente verzamelt vragen uit de regio en koppelt deze aan onderwijsinstellingen. Vraag gestuurd werken en van onderop is erg belangrijk. Op deze manier krijgen ondernemers en overheden nieuwe frisse ideeën én kunnen studenten werken aan vraagstukken uit de praktijk.

We zijn iedereen van de regio Lüneburg erg dankbaar voor hun tijd en gastvrijheid. Wij kijken terug op een mooie studiereis en gaan met veel frisse mooie ideeën in Twente aan de slag.

 

Meer weten over RUMORE en de activiteiten van de partners? Download dan de brochure.