Aquaponics

Opdrachtgever
Gemeente Almelo

Opdrachtnemer
Wageningen universiteit

Jaar
Voorjaar 2016

Aanleiding
Door de hedendaagse globalisering lijken verse en lokaal geproduceerde producten ver weg. Groente en vis worden in de meest verre landen geproduceerd om vervolgens overgevlogen te worden om in de schappen van de supermarkt te belanden. Aquaponics kan dit ver van je bord verhaal oplossen, door de lokale productie van vis en groenten te combineren. Aquaponics houdt in dat vis wordt gekweekt in een aquacultuursysteem, waarna op het afvalwater groenten worden geteeld. Dit afvalwater zit nog vol met nutriënten die de groenten goed kunnen gebruiken voor hun groei. Zo wordt er optimaal gebruik gemaakt van de beschikbaar gestelde nutriënten.

Opdracht
Zes studenten van de Wageningse Universiteit hebben een studie uitgevoerd naar de technische haalbaarheid van Aquaponics in Twente.

Resultaten
De studie richtte zich op de technische haalbaarheid van Aquaponics. Wat zijn de beste locaties, wat is het meest geschikte systeem en welke combinaties aan vissen en groenten kunnen samen? De studie geeft inzicht in de mogelijkheden voor Aquaponics in Twente. Zo zijn grote leegstaande hallen en arealen het meest geschikt voor aquaponics. Tegelijkertijd kan er een cross-over worden gemaakt met Agro en Food: lokaal en duurzaam geproduceerde producten bij jouw om de hoek. Een mooi project waar we in de toekomst meer van zullen horen.

[contact-form-7 404 "Niet gevonden"]